EPC informatie & veelgestelde vragen beantwoord
Hoe lang is een EPC-certificaat geldig?
Het EPC-certificaat blijft voor heel België 10 jaar geldig. Als bij een nieuwe verkoop of verhuur uw EPC nog geldig is, hoeft er geen nieuw certificaat te worden opgesteld. Indien de woning intussen energiezuiniger werd, kunt u wel een nieuw EPC laten opstellen.
Wat als de eigenaar niet weet of er van zijn woning al een EPC is?
In dit geval kan de eigenaar dit navragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Hij moet dan wel bewijzen dat hij de eigenaar van de woning is. Achteraf bezorgt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap hem dan een kopie van het EPC-certificaat zonder de handtekening van de energiedeskundige. De eigenaar komt zo te weten wie de deskundige was die het EPC-certificaat heeft opgemaakt en kan dan bij hem een ondertekend duplicaat aanvragen.
Controleert de overheid op het EPC?
Wat als er geen EPC is of als een eigenaar of verhuurder geen EPC kan of wil voorleggen?
Kan of wil de eigenaar of verhuurder van een woning geen EPC voorleggen? Dan kunt u dat melden aan het Vlaams Energieagentschap.
- Gaat het over een nieuw huurcontract? Het EPC is sinds 2009 verplicht bij nieuwe huurcontracten. Dus als u al een huurcontract had en u bleef wonen in dezelfde woning, is dit niet nodig.
- Als het gaat om een verkoop van een woning na 1 september 2008, dan moet de eigenaar een EPC kunnen voorleggen.
Heeft een studentenkamer een EPC nodig?
Elke studentenkamer die:
- een eigen kitchenette/keuken
- én een eigen douche/bad
- én een eigen toilet heeft
én een eigen afsluitbare toegang heeft vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte
moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben bij verhuur of verkoop. Zo'n studentenkamer wordt immers gezien als een aparte en autonome wooneenheid.
Voor studentenkamers die geen autonome wooneenheden zijn, moet een EPC opgemaakt worden voor het gebouw (EPC collectief woongebouw).
Wat zijn het EPC label en de energiescore?
Op de EPC's die vanaf 2019 worden opgemaakt staat een label, van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).
Naast het label toont het EPC ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).
Waarom is mijn energieverbruik hoger / lager dan het vermelde energieverbruik op mijn EPC?
Bij de opmaak van het EPC wordt gerekend met een standaard verbruik en een standaardklimaat dat voor alle wooneenheden hetzelfde is. Door te werken met standaarden is het mogelijk om de energiezuinigheid van verschillende woningen en appartementen te vergelijken.
De energiescore op uw EPC is dus niet bedoeld om vergeleken te worden met het werkelijke energieverbruik dat op uw energiefactuur staat. Het werkelijke energieverbruik kan immers sterk verschillen van gezin tot gezin, waardoor er geen rekening mee gehouden wordt bij de opmaak van het EPC.
Werkwijze voor de opmaak van een EPC
Als een energiedeskundige een EPC opmaakt, inspecteert hij het gebouw of gebouwdeel. Hij kijkt naar de geplaatste isolatiematerialen, technische installaties, vensters…
Soms is het niet mogelijk om bepaalde vaststellingen te doen, bijvoorbeeld als de zolder ingericht werd als een kamer en de isolatie niet meer zichtbaar is. De energiedeskundige moet dan de werkwijze volgen die door het inspectieprotocol is opgelegd. Als er ook geen bewijsstukken beschikbaar zijn, rekent de software met aannames voor de isolatiedikte op basis van het bouw- of renovatiejaar van de woning.
Heeft u facturen van uw uitgevoerde isolatiewerken, nieuwe beglazing of ketel, stel die dan zeker ter beschikking van de energiedeskundige. Als deze documenten voldoen aan de voorwaarden van het inspectieprotocol, worden ze gebruikt bij de berekening van de energiescore.
Op de aanstiplijst wordt aangeduid welke documenten aangeleverd en gebruikt werden bij de opmaak van het EPC. Door deze lijst te ondertekenen worden discussies later vermeden. De energiedeskundige houdt de ingevulde en ondertekende aanstiplijst bij.
Bekijk de aanstiplijst en ontdek welke documenten in aanmerking komen als bewijsstuk.
Bekijk ook de EPC-pedia voor nog meer informatie
EPC infobrochures
Geen antwoord gevonden op uw vraag?
Tevreden klanten aan het woord
Over EPC Lochristi
Thomas D’haemer is uw EPC-deskundige in Lochristi en ruime omgeving.
Bij de verhuur of verkoop van uw vastgoed is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht. Een EPC-certificaat mag alleen uitgereikt worden door een door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) erkende “energiedeskundige type A”.
Dit officiële document kan ik correct voor u voorbereiden en opmaken als houder van zo’n getuigschrift (VEKA-erkenningsnummer 19192). Betrouwbaar, snel en met een persoonlijke aanpak steeds tegen een correcte prijs.
Daarnaast ben ik ook lid van OVED de beroepsvereniging voor energiedeskundigen.
Ik sta klaar om u te helpen. Klantentevredenheid is mijn grootste prioriteit.